Vârfurile degetelor tale au memorie. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
07 09. 2023

Vârfurile degetelor tale își aminresc lucrurile pe care le atingi, iar această caracteristică afectează modul în care informațiile senzoriale sunt transmise creierului.

Noi cercetări demonstrează cât de important ar putea fi acest concept pentru capacitatea omului de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Creierul trebuie să se asigure că mâinile aplică cantitatea corectă de forță, în raport cu obiectul atins sau ridicat.

Relația dintre creier și vârfurile degetelor

Neuronii tactili din vârful degetelor înregistrează în mod constant forța care este aplicată mâinilor noastre prin sesizarea deformărilor pielii, informații pe care apoi le transmit înapoi creierului.

„Vâscoelasticitatea vârfului degetului uman înseamnă că orice deformare cauzată de o forță care acționează asupra vârfului degetului durează mai mult decât forța în sine”, a declarat Hannes Saal, lector superior la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Sheffield, într-un comunicat de presă.

„Prin urmare, deformațiile reziduale de la forțele anterioare vor afecta modul în care vârful degetului reacționează mecanic atunci când este supus unei noi forțe.

Cu toate acestea, măsura în care această memorie fizică influențează semnalizarea neuronilor tactili în timpul utilizării naturale a mâinii nu este înțeleasă pe deplin”, a mai spus acesta.

Echipa de oameni de știință a folosit un robot special conceput pentru a aplica forță în vârful degetelor a 33 de voluntari umani. Pe măsură ce forța a fost aplicată, au fost măsurate răspunsurile nervoase folosind electrozi introduși în nervii periferici ai voluntarilor.

Neuronii au fost sortați în trei categorii: tip 1 cu adaptare rapidă (FA-1); tip 1 cu adaptare lentă (SA-1); și tipul 2 cu adaptare lentă (SA-2).

Variind direcția forțelor aplicate, echipa a putut să obseve efectele forțelor anterioare asupra răspunsurilor neuronale ulterioare. Amestecarea stimulilor a condus la o creștere mare a variabilității ratelor de declanșare a neuronilor, în special în neuronii SA-2, care simt forțele în țesuturile mai profunde.

Echipa de cercetători a descoperit că acest efect a fost legat de memoria vâscoelastică a vârfului degetului. Ei au ajuns la concluzia că, pe măsură ce aceste grupuri de neuroni tactili transmit informații către creier, ei poartă cu ei memoria stimulilor din trecut.